Het Licht is uit

Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar in de jaren tachtig werd er nog hevig geprotesteerd tegen een op handen zijnde Volkstelling.
Ik was er daar één van, ik heb meegedaan aan de proeftelling in 1981.
Om duidelijk te kunnen maken waarom ik tégen was.

Uit Wikipedia:
Op 28 februari 1971 vond de Veertiende Algemene Volkstelling (tevens Beroepstelling en Algemene B4 Woningtelling) plaats. Het was de laatste en een ambitieuze volkstelling, waarbij veel meer gegevens werden geregistreerd dan tot dan toe gebruikelijk was; zelfs naar de nachtelijke locatie van de auto’s van inwoners werd gevraagd. De volkstelling ging met veel maatschappelijk protest gepaard, met name doordat een grotere maatschappelijke beweging (met name vanuit linkse hoek) was ontstaan die deze inbreuk in de eigen privacy niet wenste. Het CBS plande -ook omdat uiteindelijk slechts 35.000 mensen weigerden hun gegevens te laten registreren- toch nog een nieuwe tienjaarlijkse volkstelling in 1981 (overigens was het CBS zelf erg bezorgd over de privacy, daar zij juist van het vertrouwen van burgers afhankelijk is), maar deze werd niet uitgevoerd: Bij een proeftelling bleek de non-respons onverwachts maar liefst 26%. Daarop werd de volkstelling eerst uitgesteld, later afgesteld en tenslotte in 1991 wettelijk afgeschaft. Om aan de Europese regelgeving rond volkstellingen te kunnen voldoen ging het CBS in 1981 over op een ‘arbeidskrachtentelling’, waarvoor 5% (in plaats van de vroegere 2%) van de bevolking werd ondervraagd. Tevens werd voor deze volkstelling gebruikgemaakt van bestaande gegevensverzamelingen (met name de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA); het vroegere bevolkingsregister) en werden enquêtes gehouden om in leemten te voorzien. Op dezelfde wijze werd een beperkte volkstelling gehouden in 1991. In 2001 werd een zogenoemde ‘virtuele volkstelling’ gehouden, waarbij bestanden automatisch worden gekoppeld met het GBA op basis van het burgerservicenummer (BSN; het vroegere sofinummer).[2] Per 2011 is er opnieuw een ‘virtuele volkstelling’.[3] In augustus 2012 heeft het CBS deze volkstelling 2011 gemeld bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP).[4] Resultaten zullen echter pas in 2014 worden gepubliceerd.[5]

 

Wij mensen zijn in dertig jaar tijd geëvolueerd van wakker en strijdbaar
naar apathisch, hedonistisch en exhibitionistisch.
Het interesseert ons allemaal geen fuck meer.

Wij dumpen onze meest intieme, persoonlijke gegevens vrijwillig op het Web
of in een Cloud.
En als we dat niet vrijwillig doen dan worden we wel gedwongen.

Wij gaan vrijwillig, onveilig internetbankieren.
Wij gaan vrijwillig, onveilig betalen met onze mobiele telefoon.
En als we dat niet vrijwillig doen dan worden we wel gedwongen.
En dan gaan ze zeggen:
“Mevrouwtje, als u bestolen bent dan is dat toch echt uw eigen schuld, dan bent u niet goed genoeg beveiligd.”

Een apathisch Volk verdient apathische Leiders.
Die van ons zijn het doodschieten niet waard.

Kijk alsjeblieft naar Tegenlicht

Met open ogen.
.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Het Licht is uit

 1. En de mensen die wel willen krijgen het om begrijpelijke en ook vaak zeer logische redenen niet voor elkaar om de boel echt zodanig in beweging te krijgen of te verbinden om een wezenlijk verschil te kunnen maken. De goede wil bloedt dan dus net zo hard dood.

  • kat zegt:

   Ik begrijp die apathie wel, ik ga ook geen actiegroep beginnen, omdat ik er gewoon niet meer in geloof.
   Maar die mannen van de docu hebben vanavond een bijeenkomst in Amsterdam, om dus wel een vuist te kunnen maken, of om in ieder geval iets te doen.
   Ben benieuwd wat daar uit komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s